Fóti Népművészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Technikum

Néptánc

Táncos (néptáncos)  OKJ 54 212 09

belső kód: 01

 

A Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium az országban elsőként vállalkozott a népművészet középiskolai tanítására. A 20 éve alapított intézményben keramikusok, viseletkészítő-modelltervezők és kéziszövő-textilművesek mellett néptáncosokat képzünk öt éven keresztül. A mi munkaközösségünk fő profilja a néptánc.
Az ehhez szükséges fizikai és lelki képességek fejlesztése során növendékeink találkoznak más tánctechnikákkal is, így a balett és a kortárs táncok sem lesznek ismeretlenek előttük. Az ezekben rejlő gondolatokra is szeretnénk megnyitni érzékeiket. Az autentikus alapokon nyugvó koreográfiáinkba is belegondolunk olyan hátteret, amely a táncostól nem csupán az izmok munkáját várja el.
Növendékeink közül az arra alkalmasakat a hivatásos táncosi pályára is felkészítjük, de sikerként könyvelünk el minden olyan diákot, aki a táncon keresztül a mozgás szerelmesévé vált, identitás tudata fejlett, vállalja nemzetiségét, ismeri kultúránkat, és tiszteli más néphez, népcsoporthoz tartozókat.
 Nagyon büszkék vagyunk a Táncművészeti Főiskolára, vagy más tanító és tanárképző intézménybe bekerült végzettjeinkre, akik a néptánc tanítására is vállalkoznak.
Pozitív eredménynek tartjuk azt is, ha egy táncműhelyben vezető táncosként, asszisztensként kamatoztatják a mi iskolánkban tanultakat, és ha az élet a munka más területre szólítja őket ott is nemzeti kultúránk tudatos képviselői.

Táncos tanáraink:

Balla Zoltán mk. vez

Hudákné Farkas Sára

Sík Réka

Sikentáncz Szilveszter

Vámosné Piesko Csilla balett mester

Gyémánt Ádám

További képek a táncosaink vizsgaelőadásáról  


Otthon az erdőben

Egyesületünk

ECDL Vizsga

ECL Nyelvvizsga