Fóti Népművészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Technikum

Kerámiaműves

 

Kerámiaműves OKJ 54 211 05

belső kód: 04

 

A kerámia, a kerámiaművesség az emberiség őstörténetében és kultúrtörténetében fontos szerepet játszik, a magyar néphagyományoknak pedig meghatározó része a fazekasság.

 

A keramikusok az anyag, azaz az agyag lehetőségeit és a tárgyak funkcióját saját elképzeléseik, terveik alapján készítik el, különleges és egyedi tárgyakat létrehozva.

 

A fazekasok a nagyon gazdag magyar hagyomány valamelyik területének hű és pontos alkalmazásával és folytatásával foglalkoznak.

A mi képzésünk a magyar nyelvben határozottan megkülönböztetett kerámia művészetet és a fazekasságot is magába foglalja.

 

Kerámiaműves tanulóink ezt az óriási tudásanyagot (anyagismeret, technológia, szakrajz) sajátíthatják el tanulmányaik során, és nagy gyakorlati óraszámban ismerkedhetnek a kerámiakészítés titkaival. Szaktörténettel is ismerkednek, ami jó alapja az önálló tárgykészítésnek is.

 

Szakmai bizonyítványuk megszerzése után képesek lesznek felépíteni és működtetni egy műhelyt, s képesek lesznek önállóan valamely magyar fazekas-hagyomány tárgyait előállítani, illetve önálló kerámiaműves alkotásokat létrehozni.


Otthon az erdőben

Egyesületünk

ECDL Vizsga

ECL Nyelvvizsga