Fóti Népművészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Technikum

Textilműves (kéziszövő)

Textilműves OKJ 54 211 08

belső kód: 06

Textilművességet választó tanulóink a hagyományos textilkészítési eljárásokkal ismerkedhetnek meg.

Iskolánk a népművészeti, szakmai hagyományok megőrzését, továbbadását nagyon fontos feladatának tekinti, ezért elsősorban a magyar népművészet szövő hagyományait, technikáit (festékes szőnyegek, szedettes, többnyüstös szőttesek, szalagszövés) és legszebb darabjait tekintjük előképnek, irányvonalnak.

Szaktörténeti ismereteik a magyar és az egyetemes textilkultúra elemeit is tartalmazza.

A szövés mellett a textilkészítés és textilmintázás egyéb technikáit is megismerik tanulóink, így kerül sor a nemezelés, textilfestésfestés (dúcos és kézifestés) batikolás, patch-work (foltmunka) technikák elsajátítására.

 

 A szakmai tervezés során a kreatív feladatok segítségével elsősorban egy enteriőr textil berendezésének megtervezését tanulhatják meg diákjaink.
Szakmai bizonyítványuk megszerzése után képesek lesznek berendezni és működtetni egy textiles műhelyt, bármelyik tanult technikát is választják, s képesek lesznek önálló tervezésre és kivitelezésre is.
Művészeti szakképzésünk során tanulóinkat felkészítjük arra is, hogy szakmájuk művelése során nyitottak legyenek újabb technikák és módszerek alkalmazására, arra, hogy folyamatosan képezzék magukat, keressék az új kihívásokat és kísérjék figyelemmel szakmájuk változásait, felfedezéseit.

 

 


Otthon az erdőben

Egyesületünk

ECDL Vizsga

ECL Nyelvvizsga