Fóti Népművészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Technikum

Divat és stílustervező

 

Divat- és stílustervező OKJ 54 211 02

belső kód: 05

Az öltözet, a viselet minden kultúrában fontos volt, egyrészt azért, mert az emberi test szinte minden éghajlaton védelemre szorul, másrészt a viselet mindig olyan információt hordozott, amely a társadalom számára sokat mondott viselőjéről.

Ahogyan a magyar közmondás is mondja: „Ruha teszi az embert”.

A XXI. században – más hangsúlyokkal, más módszerekkel – de megint nagyon fontos kifejezési formává vált az öltözködés, a divat, a régi és új „viselet”. Nagyon sok fiatal szeretne foglalkozni a divattal.

A mi iskolánkban a szabás-varrás minden szakmai ( technológia, anyagismeret, szakrajz, szabásminta készítés és szabás, kézi és gépi varrás) fogását, és az öltözéktervezés alapjait is megtanulhatják tanulóink. Emellett behatóan tanulmányozzák a magyar népviseleteket, melyek rekonstruálása is feladataik közé tartozik. Megismerkednek a viselettörténettel, ezen belül a magyar népviselet-történettel is.
A tanulók vizsgaremeke egy-egy magyar népviselet elkészítése. Az alsószoknyáktól a fejdíszig minden egyes darabot önállóan kell elkészíteniük az adatközlők elmondása vagy a szakirodalomban való tájékozódás alapján. Szakmai bizonyítványuk megszerzése után képesek lesznek berendezni és működtetni egy műhelyt, amelyben akár a modern öltözékdarabok tervezése és kivitelezése is lehetséges, de a ma oly népszerű népi ihletésű vagy rekonstruált darabok előállítása is.


Otthon az erdőben

Egyesületünk

ECDL Vizsga

ECL Nyelvvizsga